Lukasz Buszka blog

projektuje, fotografuje, podróżuje, gotuje

Filety z flądry na porach

komentarze (2)


  • 1 kg filetów z flądry
  • 1/2 cytryny
  • 2–3 pory
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • SOS:
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Filety z flądry skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.

■ Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Warzywa umyć. Por przeciąć wzdłuż na pół, odciąć końcówki i pokroić na 12-cm długości paski. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w słupki.

■ Na spodzie specjalnego naczynia do gotowania na parze ułożyć przyprawioną rybę. Obłożyć ją warzywami i lekko oprószyć solą i pieprzem. Kuchenkę mikrofalową nastawić na funkcję gotowanie na parze. Warzywa należy gotować około 6 minut.

SOS: masło sklarować i ubijać do uzyskania piany. Żółtka razem z winem przełożyć do metalowej
miski i w gorącej kąpieli wodnej ubić na jednolitą masę. Dodać masło, lejąc cieniutkim strumieniem,
i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie zagotowywać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem, na to poukładać kawałki ryby, przystroić marchewką.

Autor: Lukasz Buszka

30 kwi 2010 o 21:18.

Kategorie: Kuchnia.

Tagi: , , , .

Komentarze (2) do 'Filety z flądry na porach'

Najnowsze komentarze przez RSS. Adres TrackBack do 'Filety z flądry na porach'.

  1. jak mieszkalam 4,5K km od Ciebie to rozumiem, ze mnie nie zapraszales, ale teraz???

    roqaya

    30 kwi 2010 o 22:30

  2. Ha no wiesz w zasadzie to jeśli byś chciała z małą przyjechać to nie widzę problemu spać jest gdzie :) nakarmić tez nakarmię :)))) Wszystko jest do dogadania ;)

    admin

    30 kwi 2010 o 22:39

Zostaw komentarz

Zaloguj się, by móc komentować.