Filety z flądry na porach
- 1 kg filetów z flądry
- 1/2 cytryny
- 2–3 pory
- 2 marchewki
- ząbek czosnku
- SOS:
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Filety z flądry skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.
■ Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Warzywa umyć. Por przeciąć wzdłuż na pół, odciąć końcówki i pokroić na 12-cm długości paski. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w słupki.
■ Na spodzie specjalnego naczynia do gotowania na parze ułożyć przyprawioną rybę. Obłożyć ją warzywami i lekko oprószyć solą i pieprzem. Kuchenkę mikrofalową nastawić na funkcję gotowanie na parze. Warzywa należy gotować około 6 minut.
■ SOS: masło sklarować i ubijać do uzyskania piany. Żółtka razem z winem przełożyć do metalowej
miski i w gorącej kąpieli wodnej ubić na jednolitą masę. Dodać masło, lejąc cieniutkim strumieniem,
i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie zagotowywać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem, na to poukładać kawałki ryby, przystroić marchewką.
Komentarze (2) do 'Filety z flądry na porach'
Zostaw komentarz
Zaloguj się, by móc komentować.
jak mieszkalam 4,5K km od Ciebie to rozumiem, ze mnie nie zapraszales, ale teraz???
roqaya
30 kwi 2010 o 22:30 edit_comment_link(__('Edytuj', 'sandbox'), ' ', ''); ?>
Ha no wiesz w zasadzie to jeśli byś chciała z małą przyjechać to nie widzę problemu spać jest gdzie
nakarmić tez nakarmię :)))) Wszystko jest do dogadania 
admin
30 kwi 2010 o 22:39 edit_comment_link(__('Edytuj', 'sandbox'), ' ', ''); ?>